SİNAN DA BİZDEN ÇIKTI, AĞAOĞLU DA...
NECEF UĞURLU - KAYDA GEÇSİN
Cumhuriyet bir hayaldi, bu hayali kuran gerçekleştiren ve devam ettirenlerden Allah Razı olsun.
Her eksik ve kusuruna, sağı solu çarpıtılmış haline rağmen Kıymetini bilenlere kutlu olsun, bilmeyenler her Çarşamba Kanuni’yi izlesin hiç olmazsa….
Her büyük proje gibi Cumhuriyetimiz bir hayalle başladı.
Hayal kurabilenler çılgınlıkla suçlanırlar geri kafalılar tarafından , oysa dünya onların çılgınlıklarıyla güzelleşir , sanatta bunun için vardır.
Bir Sinan çıkar taş yığınlarının arasında bir cami hayal eder , taş yığınları anlam kazanır ve kimsenin görmediği camiyi o taş yığınları içinden gören Sinan’ı önce hayal edebildiği için tarih yazar.
‘Mermer sütunun içindeki meleği gördüm, yonttum ve onu özgür kıldım ‘ diyen Michalengelo’yu tarih yazar.
Bu yılki Cumhuriyet Bayramımıza bir inşaatçı, müteahhittimizin ibretin kudreti sözleri damga vurdu, hem de reklam filminde.
Güya , tarih hayal edenleri değil, gerçekleştirenleri yazarmış.
Zihinsel bir hesap şaşması hali , umarım inşaatlarında bu hesap şaşması olmaz.
Tarih daima hayal edenleri , hayal edebilenleri yücelten toplumları yazmıştır, hayal etmeden hiçbir şey olmaz, esasen her gördüğümüzde aslında bir hayaldir, neyse derinlere dalmayalım devir sığlıklarda boğulma devri .
Tarih hayal edenleri yazar Ağaoğlu kardeş, hiç darılma küsme tarihe geçmek istiyorsan bu yanıltıcı slogandan vazgeç, hatta sana bu pek berbat reklam sloganını bulanı al karşına sen ne bok yedin diye bir sor, pek çok alanı siyaset dahil finanse eden bir sektörde elindeki gücü böyle hoyratça kullanmalarına izin verme.
Hayal ettiğini yapanları kastettik filan kıvırtmalarına yüz verme , kaldırt bu sloganı Cumhuriyet hayal edebilenlerle gençleşir, ihtiyarlatmalarına müsaade etme, kim akıl ettiyse olmamış bu reklam.
Tarih hayal edebilenleri yazar.
Aksi olsaydı tarih Jules Verne’i yazmazdı.
Denizaltıyı yazdı , hayaldi . Hala , yapandan daha çok Jüles Verne hatırlanıyor.
Bak şimdilerde Leonardo’nun hayal ettiği bir köprünün yapımı tasarlanıyor , yıllar önce padişaha sunmuş hayalini , gerçekleşmemiş, ama hayal sapasağlam ayakta ,köprü yapıldığında gene Leonardo hatırlanacak, çünkü hayal eden odur.
Bu iş böyle gelmiş böyle gider , aslolan hayal edebilendir .
Hayal edebilenlerin düşmanları çoktur .
Yeteneksiz muhterislerin bilhassa kıt hayalleri ile kıskançlıklarından kudurup hayal edebilenlerin önünü kesmek için eşkiya kesildiği bir toplumda sen her şeyin hayal etmekle başladığı bilincini yerleştir ki insanlar senin yaptığın yerlerde oturmayı hayal edebilsinler, almak daha iyi yaşamak için gayrete gelsinler .
Kızma, darılma, zenginliğine ve son reklamındaki hümaniter yaklaşımına yakışmaz.
Sevgiyle...




