Dördüncü Kuvvet Medya
      · GİRİŞ SAYFASI YAPIN   · SIK KULLANILANLARA EKLEYİN
"NE OLACAK BU İLETİŞİM MEZUNLARININ HALİ?"
11.08.2007
DOÇ. DR. ERKAN YÜKSEL

Erkan Yüksel Bir kez daha bu konuyu yazıyorum. "Ne olacak bu iletişim fakültesi mezunlarının hali?". Her girdiğim ortamda, iletişim fakültesi mezunlarının sorduğu ortak sorulardan en önemlisini bu oluşturuyor. Kimileri hocaları olduğum için, kimileri de yazılarımı okudukları için bana mail gönderip hem isyanlarını, hem de uyarılarını bildiriyorlar.

FAKÜLTE SAYISI BEŞ KAT ARTTI

İletişim Fakültesi'nde ilk mesleki dersleri almaya başladığımız günlerden birinde İstanbul'dan Eskişehir'e ders için gelen, mesleğin içinden bir hocamız şunu söylemişti: "Eğer bu sınıftaki tüm öğrenciler medya sektöründe çalışırsa, Türkiye'nin neredeyse 10 yıllık ihtiyacını karşılar".

Sınıfta kaç kişiydik tam olarak hatırlamıyorum. Ancak o sırada Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nin dört ayrı bölümüne 30'ar öğrenci alınıyordu. Ülkedeki İletişim Fakültesi sayısı altıydı.

Çok geçmedi. Radyo ve televizyon yayıncılığı üzerindeki devlet tekelinin sona ermesinin ve özellikle de özel üniversitelerin kurulmasının ardından, 1990'larla birlikte diğer üniversiteler de iletişim fakülteleri açmaya başladılar. Çok kısa bir sürede iletişim fakültesi sayısı neredeyse beş kat artışla 30'a yaklaştı.

Ayrıca kimi Güzel Sanatlar Fakültelerinde de aynı sektöre yönelik bölümler açıldı. Ülkemizin dört bir yanındaki Türkçe ya da İngilizce eğitim veren üniversiteler de iletişim fakülteleri açtı ve buralara da ülkemizden öğrenciler kabul edilmeye başlandı. Hatta dünyanın diğer ucunda, Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim alıp ülkemizde medya sektöründe iş bulup ilerleyenler dikkati çekmeye başladı.

HER YIL 3000'İN ÜZERİNDE MEZUN

Bu arada her geçen yıl ülkemizdeki iletişim fakültelerinin öğrenci kontenjanları artırıldı. Yaklaşık 15 yıl önce ülkemizin en az öğrenci kabul eden iletişim fakültesinin kontenjanı bugün ikiye katlanmış durumda.

Bir de ikinci öğretim öğrencilerini "toplam iletişimci sayısına" eklemek etmek gerekiyor. Çünkü kimi fakültelerde ikinci öğretimle de eğitim veriliyor ve bu sayede fakültenin öğrenci sayısı neredeyse ikiye katlanıyor.

Sonuç olarak burada çıkarmaya çalıştığım hesap, çok genel bir ifadeyle iletişim fakültelerinin mezun sayısının nereden nereye geldiğini ortaya koymaya yetiyor. Ancak işi somut rakamlara dökmek için ÖSYM'nin üniversite giriş sınavı tercih rehberlerindeki kontenjanlara bakmak gerekiyor.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin'in bu konuda daha önceden hazırlamış olduğu bir çalışma bulunuyor. 2004-2005 öğretim yılı rakamlarına dayanan çalışmada Türkiye genelinde iletişim fakültelerine ayrılan kontenjanın 5000'in üzerinde olduğu ifade ediliyor. Her yıl yaklaşık olarak 3000'in üzerinde iletişimcinin mezun olarak diğer iletişimcilerin arasına katıldığı belirtiliyor.

BU KADAR İLETİŞİMCİYE İHTİYAÇ VAR MI?

Türkiye'nin her yıl 3000'in üzerinde iletişimciye ihtiyacı var mı? Şu anda iletişim mezunlarının ne kadarı, fakülteden mezun olduktan ne kadar süre sonra iş bulabiliyor? Ne kadarı halen işsiz geziyor? Ne kadarı nerelerde iş yapıyor? Hangi sıklıkla iş değiştiriyor? Nasıl bir maaş ya da ücret alıyor?

İletişim fakülteleri dışında, başka hangi sektörlerden medya sektörüne iş gücü girişi söz konusu? Bunun oranı nedir?

Önümüzdeki on yıl içinde nasıl bir gelişim beklenmektedir? Vazgeçtim, önümüzdeki yılsonuna bizi nasıl bir tablo bekliyor?

Bu sorulara yanıt bulmak ve geleceği ona göre planlamak gerekiyor...

Amerika Birleşik Devletleri'nde gördüğüm iletişim fakültelerinde bu sorulara ilişkin hazırlanmış ankete dayalı raporların düzenli olarak öğrenci işlerinden öğrencilere dağıtıldığını, akademik düzeyde makaleler yazıldığını ve çalışmalar yapıldığını biliyorum. Bizde de bunların benzerlerine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca üniversite sınavı sonrasında tercihte bulunacak üniversite adaylarının doğru bir şekilde yönlendirilmesi adına da bu konulara dikkat etmek gerekiyor. İnsan kaynağımızın verimli kullanılması adına bu ülkenin böyle bir lüksü olmadığına inanıyorum.

İşin endişe uyandırıcı bir diğer yanına gelince... Duyduğum kadarıyla, benim üniversiteye hazırlandığım yıllarda Ziraat Fakültesi mezunları için söylenenler, artık İletişim Fakültesi mezunları için söylenmeye başlandı. İletişim fakültelerinin işsizler ordusu yarattığına ilişkin bir imajın zihinlerde yerleşmesi bir dizi olumsuzluğu da beraberinde getirecektir. Gönlüm böyle bir imajın oluşmamasından yanadır.

DEKANLAR DA TARTIŞIYOR

Bu arada iletişim fakültesi mezunlarının sorunlarının uzunca süredir iletişim fakülteleri dekanlarının bir araya gelerek yaptığı toplantılarında gündeme geldiğini ve tartışıldığını biliyorum. Bu toplantılarda medyanın durumu, iletişim fakültelerinin sorunları, eğitime ilişkin sorunlar ve öneriler dile getiriliyor. Bunlarla birlikte özellikle kontenjanların artırılmaması ve yeni iletişim fakültesi açılmaması konusunda görüşler beyan ediliyor.

Ayrıca iletişim fakültesi mezunlarına yönelik istihdam sağlayıcı kimi önerilerin de bu toplantılarda tekrarlandığını duyuyorum. Lakin bu öneriler bir türlü medya gündemine ya da siyasal gündeme girmede başarılı olamıyor.

Nedendir bilmem, hangi konuların önemli ve öncelikli olduğuna karar vermede ilk gücü elinde bulunduran medya çalışanları, kendi sorunlarını ya da arkadaşlarının sorunlarını dile getirmede o kadar başarılı olamıyor. Adeta terzi, kendi söküğünü dikemiyor.

Elbette beş parmağın beşi bir değil. İletişim fakültelerinde verilen eğitimi, öğrenci kalitesini ve hatta lisede verilen eğitimi ve bunların nedenlerini, çözümlerini, medya sektörünün yapısını, doğrularını, yanlışlarını, iletişim mezunlarının istihdam edilebileceği tüm alanları bir bütün olarak masaya yatırmak ve tartışmak gerekiyor.

Giderek artan mezun ordusu ise bizi her gördüğü yerde sıkıştırmaya, mailler atmaya devam ediyor. "Ne olacak bu iletişim mezunlarının hali?"

Bir sonraki yazıda iletişim fakültesi mezunlarına istihdam sağlayıcı kimi önerilere yer vereceğim.

-------------------------------
Doç. Dr. Erkan Yüksel

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi




Sayfa BaşıYazıcıya gönderBu yazıyı arkadaşına gönder
 
   İLGİLİ LİNKLER
· Erkan Yüksel Arşivi

Yazıcıya veya
Arkadaşına gönder

Sayfayı yazdır     Arkadaşına Gönder
         5 Yorum var
  
Re: "NE OLACAK BU İLETİŞİM MEZUNLARININ HALİ?" ()
Tarih: 11.08.2007
Gönderen: eyup bektaş
E Mail:
Yorumu: Erkan Bey.... Biz iletişimf fakültesi gazetecilik bölümü mezunu çalışacak eleman arıyoruz ama bulamıyoruz. Yerel basını beğenmeyen ve çalışmak için de başvurmayan öğrencileriniz, keşke bu mesleğe gerçek mutfaktan başlama akılcılığını gösterseler. Biz ki, Kdz. Ereğli gibi bir kentte öğrencilerinizden çalışacak kimse bulamıyoruz, bu öğrencileriniz nerede iş arıyorlar merak ediyorum.
İlla ki İstanbul ve Ankara mı olmalı? Mezun olduklarında herkes kendini büyük gazeteci mi görüyor veya sanıyor. Eşsiz Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Fazilet adaları" dediği yerel basın, mesleğe sevdalı mekteplilere açık. Ama kapıdan kimse girmiyor ki?

Eyüp Bektaş
Kdz. Ereğli Önder Gazetesi


[ Yorum Gönder ]

Re: "NE OLACAK BU İLETİŞİM MEZUNLARININ HALİ?" ()
Tarih: 13.08.2007
Gönderen: Ersin Şanlı
E Mail:
Yorumu: iletişim fakültelerinde okuyan arkadaşlar iş bulmak için mezun olmayı beklememeli... gazetecilik mesleğini öğretmenlik vb. meslek olarak görmek büyük hata.. kontenjanların düşürülmesi hatta bazı fakültelerin kapatılması öncelikli çözüm ancak; öğrencilere de (okurken çalışmak gibi) iş düşüyor...
yerel basın konusunda ise şunu söyleyebilirim... iş iştir, yerel basın da bu kapsamda evet sektörün yerel de olsa bir kolu... ama, nasıl ki harb okulu mezunu bir teğmen, bölük astsubaylığı bile yapmak istemez... iletişim fakültesi mezunu bir öğrenci çaresiz de olsa kendini aynı şekilde hisseder.. bu yönüyle de mezun öğrencileri fazla suçlamamak gerekli kanımca...


[ Yorum Gönder ]

Re: "NE OLACAK BU İLETİŞİM MEZUNLARININ HALİ?" ()
Tarih: 14.08.2007
Gönderen: mehmet canbolat
E Mail: canpolat2727hotmail.com
Yorumu: Oncelikle ulkedeki medya ortami ve yapisinda sadece ama sadece TORPIL isliyor ve torpilli olanlar is bulabilmektedirler.Mevcut iletisim fakultelerinden mezun olanlarin cok az bir bolumunu istihdam eden medya ( o da torpilli olanlar maalesef ) siz de takdir edersiniz ki binlerce mezun arkadasimizi ya asgari ucret karsiliginda ya da sigortasiz sadece yol-yemek ihtiyacini karsilamak sartiyla ve en aci tarafiysa her an kapi disari edilme korkusuyla calistirmaya mecbur birakmaktadir.Simdi hakli olarak sormak istiyorum , isteyerk okudugumuz iletisim fakultelerini tum bunlari yasamak icin mi okuduk ? Herhangi bir medya kurumuna is basvurusu icin gittiginizde kapidaki guvenlik, icerden kim ile goruseceginizi veya randevu alip almadiginizi soruyor aksi halde kimseyi tanimadiginizi iletisim fakultesi mezunu olup sadece is basvurusunda bulunacaginizi soylediginiz zaman kapidan birakmiyorlar ve yetkili kimseyle gorusme sansiniz olmuyor maalesef.Ve de ustelik tum bu sorunlarimiz,sikintilarimiz,aci gercek ve onur kirici durum ve muameleler siz de takdir edersiniz ki iletisim fakulteleri ve oradaki akademisyenlerce bilinmektedir.Buradan bu cok onemli konu hakkinda omrumun sonuna kadar yazmamla benle bu isin cozulemeyecegi asikar olmakla birlikte asil onemli olan; bu konuda ses getirecek,sorunlarimizi,sikintilarimizi hakli gerekcelerle ortaya koyacak, herkesten once MEDYA OKUR YAZARLIGI DERSININ haki olarak iletisim mezunlarinca verilmesi gerektigini MEB'de etkin bir sekilde israrla dile getirecek ve bunu lehimize bir cozume kavusturacak olan tek ve en etkili kurum / agiz, iletisim fakultesi akademisyenleri ve fakulteleri degil midir ?Bu icler acisi durumumuz daha ne kadar boyle devam edecek hocam? Simdiden yapacaklarini dusundugum,umdugum olumlu,yapici,anlamli ve degerli katkilarindan dolayi tum iletisim fakultesi dekanları ve iletisim fakultesi akademisyenlerine sonsuz tesekkurlerimi sunmakla beraber bu cok onemli ISSIZLIK sorunumuzu cozume kavusturacakları icin yapacaklari degerli calismalari icin saygilarimi sunarim.LUTFEN binlerce iletisim fakultesi mezunlari adina...



[ Yorum Gönder ]

Re: "NE OLACAK BU İLETİŞİM MEZUNLARININ HALİ?" ()
Tarih: 17.08.2007
Gönderen: akın arslan
E Mail:
Yorumu: tek yol yerel basın bence. öğrenciler beğenmiyor yerel basını (beğnilecek bi tarafı da yok açıkçası) ama, bu biraz da 'tavuk mu yumurtadan çıktı yumurta mı tavuktan' olayı gibi. yani, yerel basın kötü durumda olduğu için mi iletişim mezunları buralarda çalışmıyor; iletişimciler çalışmadığı için mi yerel basın bu durumda?

iletişim mezunları yerel basında çalışmayı göze alsa bile, yerel basının düzelme garantisi yok! hala işler ahbap-çavuş ilişkisiyle yürüyor. kurumsallaşmadan söz edemeyiz mesela. ya da, hak ettikleri değeri görecekler mi? mezunların, tüm bunları göze alarak yerelde çalışmasını bekleyemeyiz.


[ Yorum Gönder ]

Re: "NE OLACAK BU İLETİŞİM MEZUNLARININ HALİ?" ()
Tarih: 22.08.2007
Gönderen: Afşin SELİM
E Mail:
Yorumu: Selâm. Hocam; bir önceki yazınızda sektörden vb.. bahsetmiştiniz. Bir yerel gazeteci, "gençler bizde çalışmak istemiyor", diye bir sitemde bulunmuş. Cevap vermek istiyorum: Sadaka parasıyla gencecik bedenleri köleleştirmeye kalkarsanız, çalışmazlar tabi. Üniversiyeyi bitirmiş kendi çocuklarınızı çalıştırır mısınız bu şartlar altında? Biz de gidip başka sektörlerde iş bulmak zorunda kalıyoruz. Ne yapalım...

Ülkede acayip bir adaletsizlik var. Az önce gazetenin birinde baş sayfadaydı: Şöhret hatunlardan birine gecelik 20 şampanya patlatmışlar!


[ Yorum Gönder ]

   KİM HANGİ MANŞETİ ATTI?
   KÖŞELERİN GÜNDEMİ!
   MEDYAKARİKATÜR
   MultiMEDYA

CANLI YAYINDA GÜLME KRİZİ


HABER MASASININ ALTINDAN ÇAYCI ÇIKARSA


BİR ZAMANLAR DARBE'Yİ İŞTE BÖYLE ELEŞTİRMİŞTİ!


İYİ BİR SUNUCU OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?


STÜDYODAKİLER ŞAŞTI KALDI BU İŞE


SİNİRLİ SUNUCU


HOOOP KAMERA GİDİYOR... İSMAİL...


Türk Televizyonlarında Yaşanan En Komik Anlar
Diğer Videolar
   SPONSOR
Bir-Net




Dördüncü Kuvvet Medya Bütün hakları saklıdır.
Yayınlanan haber ve yazılar kaynak gösterilerek ve içeriği değiştirilmemek şartıyla alıntılanabilir.
Yazarların yazıları kendi sorumluluğundadır... E mail: