medyajans
ERDOĞAN'IN 'ARAP BAHARI' ZİYARETİ DÜNYA MEDYASININ GÜNDEMİNDE...
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

yabanci_basinDünyanın önde gelen medya organları Başbakan Erdoğan'ın Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsayan ziyaretine büyük önem veriyor. İşte dünya medyasından öne çıkan yorumlar... 

Times gazetesi Erdoğan'ı Türkiye'nin Atatürk'ten sonraki en güçlü lideri olarak tanımlarken Independent Erdoğan'ın ziyaretlerini Arap dünyasının lideri olma arayışı olarak yorumladı. 





Daily Telegraph ise Erdoğan'ın Ahmedinejad'a rakip olduğunu savundu. İşte dünya basınında Erdoğan'ın Mısır, Tunus ve Libya ziyareti... 

İNGİLİZ BASINI 

INDEPENDENT

İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsayan bölge ziyaretini, Arap dünyasının lideri olma arayışı olarak yorumladı. 

Gazetenin yazarlarından Patrick Cockburn, "Erdoğan'ın İsrail'e negatif yaklaşımı, Arapların gözündeki cazibesini artırıyor. İsrail'in yalnızlığı, Arap dünyasındaki ayaklanmalar, Arap ülkelerinin zayıflığı ve ABD'nin bölgede gücünün azalması Türkiye'ye yaradı" dedi. 

DAILY TELEGRAPH

Daily Telegraph gazetesi de Erdoğan'ın İsrail karşıtlığında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a rakip olduğunu savundu. 

Gazete, Erdoğan'ın Avrupa Birliği üyeliği girişimlerinden sonuç alamayınca Araplar arasındaki en duygusal konu olan Filistin davasının savunuculuğuna soyunarak bölgede gücünü artırmak istediğini yazdı. 

TIMES

Times gazetesi de, Erdoğan'ın bölge ziyaretinde Türkiye'yi İslam, demokrasi ve ekonomik refahı bir araya getiren bir model olarak sunmaya hazırlandığını belirtti. 

Mübarek döneminde Mısır'ın Türkiye'yi rakip olarak gördüğünü kaydeden gazete "Ama Mübarek şimdi yargılanıyor ve Kahire'de algı değişiyor. Zayıflamış bir ülke, güçlü bir ortak arıyor" dedi. 

Gazete, habere eşlik eden bir analizde Erdoğan'ı Türkiye'nin Atatürk'ten sonraki en güçlü lideri olarak tanımladı. 

GUARDIAN 

Guardian'da yazan Michigan State University'den Prof. Muhammed Eyub ise, Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak ortaya çıkmasıyla Orta Doğu'nun artık eskisi gibi olmayacağını belirtti. Eyub özetle şöyle dedi: 

"Bölgede şu anda yaşananlar İsrail'in Doğu Akdeniz'de artık rakipsiz olmadığını gösteriyor. İsrail'in işgal topraklarına yönelik politikaları uluslararası forumlarda bundan böyle ciddi sınavlarla karşılaşacak." 

"Türk dış politikası bağımsızlığını ilan etti'"

"Bölgedeki demokratik ayaklanmalar sonrasında, Türkiye'nin pozisyonu, Filistin ve İsrail işgali konusundaki ana akım Arap görüşüne daha da yakınlaşacak. Bu durum, Türkiye'nin Arap dünyasındaki konumunu güçlendirecek ve Filistin konusunda daha aktif bir rol üstlenmeleri için Arap hükümetleri üzerindeki baskıyı artıracak." 

"Türk demokrasisi güçlenmeseydi, Türkiye şimdiki pozisyonuna gelemezdi. Şimdi hükümet askerin müdahale korkusu olmadan politika yürütebiliyor. Şu anda bölgede tanık olduklarımız, Orta Doğu'yu Avrupa'ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye'nin çağının gelişine işaret ediyor. Bu Ankara'nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Orta Doğu bundan böyle asla aynı olmayacak." 

 Mısır'daki kriz, Erdoğan için fırsat

Yunan basını, Arap dünyasında yaşanan krizin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine, Türkiye'nin, bölgedeki gelişmeler ile Batı, AB ve ABD arasında gereklilik arzeden bir arabulucu olma rolünü güçlendirme fırsatı verdiği değerlendirmesinde bulundu. 

AFP: Türkiye bölgesel gücünü artırmak istiyor

Fransız haber ajansı AFP ise, Türkiye'nin Mısır'daki protestolara gösterdiği tepkiyi anlattı; "Türkiye bölgesel rolünü güçlendirmek istiyor" yorumunu yaptı. 

Başbakan Erdoğan'ın dün ve bugün Mısır'daki iktidar değişikliğine güçlü desteğine değinen AFP, bu isteğin "Türkiye'nin bölgesel güç rolünü sağlamlaştırmak arzusunu yansıttığını" belirtti. 

AFP, gözlemcilere dayandırdığı haberinde, Erdoğan'ın bu demokrasi yanlısı tavrını memnuniyetle karşılarken, Müslüman ve laik Türkiye'nin, bölgesel bir güç ve bir demokrasi modeli olarak Mısır krizinden güçlenerek çıkacağı değerlendirmesi yaptı. 

Reuters: Müslüman Türkiye, laik demokrasi modeli 

Reuters haber ajansının Mısır olaylarına ilişkin analizinde de, "Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesi halinde, Mısırlıların ve diğer Arap ülkelerinin gözlerini, İslamiyet ve demokrasinin evliliğine ilişkin ipuçlarını yakalamak üzere Türkiye'ye çevirebilecekleri" belirtildi. 

Göreceli istikrarı, canlı ekonomisi ve muhafazakarlarca yönetilen Türkiye'nin sık sık, Müslüman bir ülkede demokrasiye ve bölgedeki Batı etkisine ilişkin örnek olarak gösterildiğine işaret edilen analizde, "Tunus'tan Ürdün'e ve Yemen'e dek yayılan ayaklanma dalgalarının ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e acilen reform çağrılarının yapıldığı bir aşamada Orta Doğu analistlerinin dikkati, yükselen bir diplomatik güç olarak Türkiye'ye çevrildi" denildi. 


İLGİLİ HABER VE YAZILAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bekir Coşkun'a yönelik sözlerine Cumhuriyet'ten ilg
2012-05-10
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya basınındaki yansımaları kitap oldu.
2012-05-10
40 milyon Facebook ve 8 milyon Twitter kullanıcısı olan Türkiye'de en etkili Sosyal Me
2012-04-25
Trump Tower'ın açılışını Başbakan Erdoğan'la birlikte yapan Aydın Doğan, kendis
2012-04-23
Başbakan Erdoğan Ahmet Altan ve Taraf'a 30 bin TL tazminat davası açtı.
2012-03-09
 

Yorum ekle







GOOGLE'DA ARA

Medyajans.com

ESKİ ARŞİV

Reklam

Türkiye'nin En Hızlı ve En Güvenilir e-Ticaret Sitesi Acil Kitap
Sinan Yağmurun Kaleminden Aşkın Gözyaşları Resmi Web Sitesi
Kur'an-ı Kerim,İlahi,Sesli Soru ve Cevaplar İlahi Dinle
LYS-YGS Konu Anlatımı ve Test Soruları LYS-YGS
Yeni Çıkan Romanlar İlk BuradaYeni Romanlar
eurovizyon_banner

E MAİL LİSTESİ

Haberlere abone olun. Yazılar posta kutunuza gelsin:
E Mail Adresinizi kaydedin...